MURMALERI I VRÅ

Malerlærlinge fra TechCollege Praktikcenter har i sommeren 2020, været med til at opføre Søren Elgaards værk i den lille by Vrå, lidt uden for Aalborg. Værket er inspireret af byens kirke og fortællingen om den lutspillende gris. Gennem forløbet har holdet fået besøg af lokale, som har været nysgerrige og spændte på værkets opførelse.

18. august

Efter at Hjørring Stilladsudlejning fik opført stilladset, gik lærlinge igang med at give muren grunder, i forberedelse til opførelsen af kunstværket.

19. august

Efter at have skitseret en del af værket op på muren, sker der fremgang med malerarbejdet. Iblandt lærlinge deltog værkets kunstner Søren Elgaard aktivt, for at skitsere værket op.

20. august

Der kommer endnu mere liv og farve i værket på tredje dag. Værket fanger de lokales opmærksomhed og flere kommer forbi, for at få en snak med kunstneren bag og for at følge med i opførelsesprocessen.

24. august

Arbejdet fortsætter og maleriets farver kommer mere og mere til udtryk, som dagene går.

25. august

Der arbejdes med både store og små pensler. Bygningen i forlængelse af værket får også noget frisk maling.

26. august

Holdet får besøg af den lokale skole, hvor eleverne snakker om kunstværket og hilser på kunstneren bag det. Senere på dagen kommer solen frem og det vækker smil på læben.

Det færdige murmaleri

,,Grisen der spiller på lut, er et vartegn for Vrå. Motivet ses på et kalkmaleri i Vrå sognekirke og er fra 1500 tallet. Jeg har fokuseret på lutén og sendt grisen til hjørnet ved min skygge til højre. “Solen” er egentlig stråleglansen fra jomfru Maria i kalkmaleriet, som ses nederst i billedet og sender sine stråler ud til begge sider. Vibrationerne herfra forplanter sig via ornamenterne til musikinstrumentet “DEN STORE LUT”. Og til højre via bogstaverne VRÅ til min skygge samt den lille gris.”

Søren Elgaard

Afsløring

Kunstner

Søren Elgaard er kunstneren bag værket i Vrå. Søren er også kunstneren bag værket på Hedegaard siloen i Aalborg, som lærlinge fra TechCollege også deltog i opførelsen af, tilbage i 2016.

Bag om fotograferne

Eleverne ansvarlige for at have dokumenteret vægmaleriets opførelse er Solveig Dyrdal Andersen & Markus Holt Lorentzen. Begge er mediegrafikerelever på TechCollege.

,,Det har været en fornøjelse at kunne få lov til at dokumentere sådan et spændende forløb. Vi har lært en hel masse i processen og nydt at møde op hver dag og se fremskridtet” – Markus